Luftfartsregler og –restriktioner

Restriktioner og retningslinjer du skal være opmærksom på, hvis du skal flyve.

Foto: Jan Eliassen/Naviair

01. maj 2021

For at begrænse spredning af de mere smitsomme varianter af COVID-19 har regeringen besluttet at indføre et krav om, at alle flypassagerer, herunder danske statsborgere, der rejser til Danmark, skal fremvise en negativ COVID-19- test. Fra den 1. maj 2021 må testen være 48 timer gammel på tidspunktet for ombordstigning på flyet. Det er op til flyselskaberne at sikre, at det enkelte selskab ikke tager passagerer ombord uden en negativ test.

Kravet gælder foreløbigt til og med den 13. maj 2021 og gælder alle passagerflyvninger til Danmark fra hele verden bortset fra indenrigsflyvninger og flyvninger fra Grønland og Færøerne.

Andre flyvninger, herunder fragtflyvninger og personale på fly (både aktiv crew og dead heading crew) samt andre særlige flyvninger, er ikke omfattet af kravet.

Børn til og med 12 år er undtaget testkravet, men opfordres til at blive testet.

Fra den 1. maj 2021 vil personer som rejser fra gule eller orange lande ind i Danmark og, som kan fremvise dokumentation for færdigvaccination, der er udstedt i et EU- eller et Schengenland, være undtaget fra testkravet. Den anvendte vaccine skal være godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og datoen for det afsluttende vaccinestik skal være mindst to uger og højst 180 dage før afrejsetidspunktet.

Personer, der tidligere har været syge med COVID-19 og som derfor ikke kan præsentere en negativ test, skal fremvise dokumentation for et positivt COVID-19-testresultat, som er mindst 14 dage og højst 180 dage gammelt. Disse personer vurderes ikke længere at være smitsomme.

Der stilles på nuværende tidspunkt ikke krav om, at COVID-19-testen skal være af en bestemt type. Der skal være tale om en test, der kan påvise, om personen er smittet med COVID-19. Det indebærer, at fx både PCR-test og antigentest accepteres i forbindelse med ombordstigningen på flyet, hvorimod antistoftest ikke lever op til kravet. Navn på den testede, tidspunkt for testtagning og udsteder af certifikatet skal fremgå klart.

Det bemærkes, at testkravet også gælder for danske statsborgere og udlændinge, som har fast bopæl i eller opholdstilladelse til Danmark, selvom disse personer ikke er omfattet af kravet om at fremvise en negativ COVID-19 test i forbindelse med indrejsekontrollen i Danmark.