Gå til hovedindhold
Nyhed

Minister præsenteret for nyt satellit-system, der skal hjælpe med at finde nødstedte fly i blandt andet Grønland

Under sit besøg i Grønland er transport- og bygningsministeren blevet præsenteret for nyt system til eftersporing og redning af fly og helikoptere.

02. sep. 2016

Indhold

    Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har i forbindelse med sin rejse til Grønland besøgt Naviair Flight Information Center i Nuuk. Og her fik han en orientering om udviklingen i det internationale samarbejde om at skabe et globalt system til overvågning af flytrafik, som Naviair er en del af.

    Et system, som vil få stor betydning for rednings- og hjælpearbejdet af nødstedte fly og helikoptere i blandt andet Grønland.

    Projektet handler om at skabe verdens første satellitbaserede globale overvågningssystem for flytrafik. Når systemet er i fuld drift, vil det være muligt med stor nøjagtighed at spore alle fly med det rette tekniske udstyr over alt på kloden – i modsætning til i dag, hvor kun op til 30 procent af jordens overflade er dækket af denne form for radar- og jordbaseret overvågning. 

    Det nye system vil dermed udgøre et kæmpe fremskridt for luftfarten i rednings- og eftersøgningssituationer - både i Grønland og over resten af kloden. 

    - Det er et fantastisk visionært og spændende projekt, som Naviair er en del af, siger Hans Christian Schmidt. Det vil hjælpe de grønlandske beredskabsmyndigheder med at eftersøge og redde nødstedte fly og helikoptere langt mere præcist og målrettet end i dag, ligesom det også vil have samme betydning over resten af kloden.

    - Vi ser jo desværre med mellemrum, hvordan fly uden varsel forsvinder fra deres rute og falder ud af radaren – med stor smerte og uvished til følge for de pårørende. Med det nye globale overvågningssystem vil det være meget lettere at finde frem til den slags fly og forhåbentlig iværksætte en redningsaktion, inden det er for sent.

    Det nye overvågningssystem hedder Aireon og er ved at blive etableret i et samarbejde mellem danske Naviair, canadiske NAV Canada irske IAA, italienske ENAV og amerikanske Iridum Communications Inc.

    Rent praktisk består systemet af 66 satellitter, der skal sendes i kredsløb omkring jorden. Fra deres bane ude i rummet vil de holde øje med alle fly, der har installeret den rette teknik og sende oplysningerne til en døgnbemandet call center. Herfra vil Aireon hurtigt kunne udsende alle historiske og aktuelle data om et eftersøgt flys bevægelser og position.

    Det betyder, at både lufttrafikstyringsselskaber, flyselskaber, redningscentrale, myndigheder og andre relevante dele af luftfarten over alt på kloden hurtigt kan rekvirere de relevante data, hvis det bliver nødvendigt at iværksætte en eftersøgnings- og redningsaktion.

    Udover at styrke redningsindsatsen vil Aireon også have store økonomiske og miljømæssige fordele, eftersom systemet vil gøre det langt mere effektivt og præcist at styre lufttrafikken end i dag. 

    Satellit-systemet giver nemlig mulighed for, at flyene kan ”pakkes” tættere i luftrummet, end det er tilfældet i dag. For Grønlands vedkommende betyder det for eksempel, at flyene vil kunne flyve tættere i Atlanttrafikken over Grønland, så de hver for sig nemmere kan få optimal flyvehøjde og rute. 

    Dermed kan jetstrømmene udnyttes bedre, hvilket betyder brændstofbesparelser for flyselskaberne og væsentlige fordele for miljøet.

    - Aireon-projektet rummer i dette hele taget utroligt mange spændende perspektiver, både hvad angår forbedrede muligheder for redningsaktioner og fordele for økonomien og miljøet, og jeg glæder mig meget til at følge projektets videre udvikling, siger Hans Christian Schmidt.

    De første satellitter forventes opsendt i starten af oktober. Og systemet vil være i fuld drift i 2018, når alle 66 satellitter er opsendt og bragt i kredsløb.

    Yderligere oplysninger:
    Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, tlf. 21290733, mail: mon@trm.dk

    Fakta:

     

    • Naviair er den danske nationale luftfarttrafikstyringsvirksomhed. Den er ejet af Transporty- og bygningsministeriet og har hovedkvarter i København.
    • Naviair har en årlig omsætning på 920 millioner kroner.
    • Aireon-projektet består af 66 satellitter, der sendes i kredsløb omkring jorden. De første opsendes i starten af oktober fra Vandenberg Airforce Base i Californien.