Gå til hovedindhold
Nyhed
Ligestilling

Ny handlingsplan tager vigtige skridt for LGBT+ personers rettigheder og ligestilling

Ny handlingsplan sætter bredt ind med 39 initiativer, der skal styrke LGBT+ personers rettigheder og ligestilling.

15. aug. 2022
Transportministeriets indgang med skilt, logo og stakittet, der er malet regnbuefarvet.

Indhold

    I Danmark skal der være plads til forskellighed i fællesskabet. Med en ny handlingsplan lægges der op til en hel række tiltag, der skal bidrage til, at man uanset seksuel orientering og kønsidentitet kan leve det liv, man ønsker. Handlingsplanen sætter blandt andet ind over for LGBT+ børns og unges mistrivsel. Der lægges op til mere systematisk at måle deres trivsel i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne, til at gennemgå mobbepolitikkerne, og til at igangsætte aktiviteter, der støtter både børn, forældre og fagpersoner omkring børnene.

    Trine Bramsen, ligestillingsminister, siger:

    - Med den nye LGBT+ handlingsplan sætter vi bredt ind. LGBT+ børn og -unge skal ikke mistrives i skolen, fordi de er dem selv. Vi skal anerkende, at familier kommer i mange former, og vi skal insistere på, at LGBT+ personer har de samme muligheder og trivsel som alle andre. Desværre kan vi se, at det ikke er sådan i dag, og derfor er der i den grad brug for handling. Det gælder både herhjemme og i kampen globalt for LGBT+ rettigheder.

    Ud over et fokus på børn og unge sætter handlingsplanen også ind i forhold til LGBT+ familier, der vil blandt andet bliver gennemført undersøgelse af LGBT+ familier med flere end to forældre. På den baggrund skal der ses på, om der er områder, hvor der kan skabes bedre rammer for LGBT+ familierne i forhold til forældrenes deltagelse i børnenes liv.

    Der sættes også ind over for partnervold, seksuelle overgreb og had mod LGBT+ personer bl.a. til gennem en opkvalificering af fagprofessionelle på volds- og socialområde. Derudover er der fokus på sundhed og trivsel med f.eks. en national handlingsplan for elimination af hiv i Danmark, og der vil blive set på mulighederne for at lempe reglerne for bloddonation for homoseksuelle mænd. Endelig fortsætter det danske engagement i at styrke LGBT+ personers rettigheder globalt.

    Med de 39 initiativer vil en ny handlingsplan fremme LGBT+ personers tryghed, trivsel og lige muligheder i Danmark og internationalt. Handlingsplanen er bl.a. finansieret med 24,8 mio. kr., som regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne afsatte ved Finansloven for 2022.

    Astrid Carøe, ligestillingsordfører for Socialistisk Folkeparti, siger:

    - For SF er det vigtigt, at alle har ret til at være den, de er og elske den de elsker. LGBT+ handlingsplanen er bl.a. et vigtigt skridt for regnbuefamilier, der får flere rettigheder for at kunne være forældre på den måde, som passer familien bedst. I disse år ser vi en generel stigning i mistrivsel hos børn og unge, men særligt LGBT+ børn og unges mistrivsel sætter vi ind over for i handlingsplanen. Vi i SF synes, at handlingsplanen er et rigtigt og vigtigt skridt i den rigtige retning.

    Samira Nawa, ligestillingsordfører for Radikale Venstre, siger:

    - Retten til at være den man er og elske den man vil er en helt grundlæggende rettighed. Og selvom vi er nået langt med ligestillingen - også på LGBT+områder - så er vi ikke i mål. Derfor har det også været afgørende for Radikale Venstre at få en ny handlingsplan, hvor der også sættes reel handling bag de gode intentioner.

    Pernille Skipper, ligestillingsordfører for Enhedslisten, siger:

    - Endelig får vi sikret juridisk kønsskifte til børn. Det er ikke en dyr og heller ikke specielt vanskelig rettighed at implementere. Men det kommer til at gøre en kæmpe forskel for trans-børn, at de nu også officielt bliver anerkendt som den, de er. Det samme burde vi gøre for LGBT+-familier, hvor mange forældre stadig efterlades uden forældremyndighed over deres børn. Det er simpelthen ikke nok at lade sociale forældre tage del i forældreskabet. Ingen af os andre ville da lade os tage til takke med at være andenrangsforældre for vores egne børn. Enhedslisten ønsker, at børn af tre eller fire forældre skal have juridisk ret til dem alle.

    Baggrunden for handlingsplanen er, at undersøgelser og fakta viser, at LGBT+ gruppen i højere grad end andre bl.a. oplever mistrivsel, ensomhed, selvskade, selvmordstanker og –forsøg, seksuelle overgreb, partnervold og hadforbrydelser. F.eks. vurderes det, at mellem 1.900 og 2.900 personer årligt udsættes for vold pga. deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, og omkring en tredjedel af LGBT+ personer har på et tidspunkt været udsat for et seksuelt overgreb. Over halvdelen af LGBT+ elever føler sig triste eller kede af det mindst én gang om ugen, og seks ud af ti har eller har haft selvmordstanker.