Gå til hovedindhold
Nyhed
Infrastrukturplan 2035

40 millioner til omkoblingspladser til de ekstra lange lastbiler på Fyn og Trekantsområdet

Fra årsskiftet forventes de første ekstra lange lastbiler, de såkaldte dobbelttrailere, at køre på et udsnit af statsvejnettet. Nu vil der blive etableret yderligere to omkoblingspladser på Fyn og i Trekantsområdet, så endnu flere får gavn af forsøget.

13. okt. 2023
En lastbil med dobbelttrailer

Indhold

  Mere gods per lastbil bliver en realitet allerede i 2024, hvis et fremsat lovforslag vedtages. Det er i første omgang en forsøgsordning på motorvejene mellem Aarhus og Høje-Taastrup, hvor der er såkaldte omkoblingspladser i hver ende. En omkoblingsplads er et areal, hvor der er plads til, at dobbelttrailere kan adskilles eller samles før, de fortsætter på det øvrige vejnet som almindelig lastbil eller modulvogntog.

  For at flere vognmænd og distributører får bedre adgang til dobbelttrailervejnettet, er der truffet beslutning om at oprette yderligere to omkoblingspladser – en på Fyn og en i Trekantsområdet – som vil blive forbundet til dobbelttrailervejnettet.

  - Når en lastbil kan køre med to trailere, er der både en klimagevinst og en gevinst for transporterhvervet.  Jeg ser et stort potentiale i at udbrede de lange lastbiler, og nu får flere vognmænd på Fyn og i Trekantsområdet også fordel af forsøget ved, at de får en bedre adgang til dobbelttrailervejnettet, siger transportminister Thomas Danielsen.

  Det er i regi af udmøntningen af Infrastrukturplan 2035, at der er afsat midler til de to ekstra omkoblingspladser. Pengene kommer fra puljen til bedre trafikal sammenhæng mellem land og by, og der er afsat 40 millioner kroner til nye omkoblingspladser - en ved Odense og en i Trekantsområdet. Vejdirektoratet vil nu påbegynde en dialog med kommuner og grundejere om den nøjagtige placering af omkoblingspladserne. Omkoblingspladserne ventes færdige midt i 2025.

  Fakta

  Forsøgsordningen med dobbelttrailere kræver en ændring af færdselsloven, således at det bliver tilladt at tilkoble mere end to påhængskøretøjer.

  Lovforslaget om dobbelttrailere er fremsat for Folketinget i oktober 2023 og forventes at træde i kraft den 1. januar 2024.